
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAR 1 7 2009 

Mr. Danny Shelton 
Vice President, Business Development 
HazMat Resources, Inc. 
10 104 Creedmoor Road 
Raleigh, NC 276 1 5 

Ref. No. 09-0039 

Dear Mr. Shelton: 

This is in response to your letter dated February 18, 2009, requesting clarification of 
$ 5  172.504 and 172.5 16 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 
180). Specifically, you ask several questions regarding the display of the proper shipping 
name and the term "Inhalation Hazard" on a cargo tank motor vehicle. 

Q1. Is it acceptable to display the proper shipping name on a panel permanently attached to 
the structure of the cargo tank provided the proper shipping name is clearly visible from any 
direction? 

Al. As required by 172.328, each cargo tank motor vehicle transporting Class 2 material 
must be marked on each side an each end with the proper shipping name specified for the gas 
in the hazardous materials table or an appropriate common name for the material. A panel 
permanently attached to the motor vehicle may be used to comply with this requirement. 

42. Is it acceptable to display "Inhalation Hazard" on a permanently attached to the 
structure of the cargo tank that is visible from any direction? 

A2. As required by 5 172.3 13, the words "Inhalation Hazard" must be marked on two 
opposing sides of a bulk packaging. A panel permanently attached to the motor vehicle may 
be used to comply with this requirement. 

43. Does the phrase "visible from the direction it faces" as used in 5 172.5 16 mean the 
placard must be at eye level or can the placard be placed in another location such as the top 
head of the cargo tank or another location on the cargo tank provided the placard is visible 
from the direction it faces? 

A3. The phrase "visible from the direction it faces" as it is used in this case does not imply 
the placard must be mounted in any specific position on the cargo tank. However, a placard 
must be located clear of appurtenances and devices such as ladders or pipes; placed so that 



dirt and water is not directed to it from the wheels of the transport vehicle; be located away 
from any markings that could substantially reduce its effectiveness; maintained so that its 
legibility, color, and visibility are not substantially reduced because of damage, deterioration, 
or obscurement; and otherwise conform to the detailed visibility requirements established in 
$ 172.516. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Mitchell, Hattie <PHMSA> 

Sent: Wednesday, February 18,2009 4:16 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Display of markings on cargo tanks 

Attachments: Communication Requirements 1 .pdf 

Carolyn, please log in as an interp request. 
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From: Danny Shelton [mailto:dgshelton@nc.rr.com] 
Sent: Sunday, February 15, 2009 3:05 PM 
To: Mitchell, Hattie <PHMSA> 
Cc: dgshelton@nc.rr.com 
Subject: Display of markings on cargo tanks 

Good mori~ing Hattie, hope you enjoyed your Presidents Day 
holiday. As we discussed last week I have attached for your review 
various displays of shipping names, ID numbers on placards, and the 
phrase "Inhalation Hazard" on cargo tanks. The Department defines 
a cargo tank as follows: 

Cargo tank means a bulk packaging that: (1) Is a tank intended 
primarily for the carriage of liquids or gases and includes 
appurtenances, reinforcements, fittings, and closures (for the 
definition of a tank, see 49 CFR 178.320, 178.337-1, or 178.338-1, as 
applicable); 
(2) Is permanently attached to or forms a part of a motor vehicle, or is 
not permanently attached to a motor vehicle but which, by reason of 
its size, coi~struction or attachment to a motor vehicle is loaded or 
unloaded without being removed from the motor vehicle; and 
(3) Is not fabricated under a specification for cylinders, intermediate 
bulk containers, multi-unit tank car tanks, portable tanks, or tank cars. 

The Department goes on to define motor vehicle as follows: 

Motor vehicle includes a vehicle, machine, tractor, trailer or 
semitrailer, or any combination thereof, propelled or drawn by 
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mechanical power and used upon the highways in the transportation 
of passengers or property. It does not include a vehicle, locomotive, 
or car operated exclusively on a rail or rails, or a trolley bus operated 
by electric power derived from a fixed overhead wire, furnishing 
local passenger transportation similar to street-railway service. 

In addition, the Department defines cargo tank motor vehicle as 
follows: 

Cargo tank motor vehicle means a motor vehicle with one or more 
cargo tanks permanently attached to or forming an integral part of the 
motor vehicle. 

We cannot clearly define what a cargo tank really is unless we read 
all three definitions together. A cargo tank can be permanently 
attached to or forms part of a motor vehicle, a motor vehicle is a 
trailer and a cargo tank motor vehicle is a motor vehicle (trailer) with 
a cargo tank attached to the trailer. 

It is the intent of the communication requirements that the markings, 
- 

placards and any other additional descriptive terms that are required 
based on the product being transported be visible from the direction 
that it faces to ensure that emergency response personnel can 
determine the potential hazards that may be present during an HM 
Incident. The regulations say these markings must be on the cargo 
tank, on the bulk package, etc., but in no case do they ever say them 
must be affixed to the cargo tank wall. Clearly in the illustrations 
provided all the markings are clearly visible from the direction they 
face and the definition of a cargo tank would allow a person to 
display this information in this manner because what is being 
illustrated in these pictures is a cargo tank, a bulk package, a motor 
vehicle and a cargo tank motor vehicle and they are all one and the 
same. 
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Based on the regulations as written today please reply to the 
following questions: 

1. Is it acceptable to display the proper shipping name on a panel 
permanently attached to the structure of the cargo tank that is 
visible from the direction that it faces irrespective of whether 
that direction is forward, aft, or laterally? 

2. Is it acceptable to display the term "Inhalation Hazard" on a 
panel permanently attached to the structure of the cargo tank that 
is visible from the direction that it faces irrespective of whether 
that direction is forward, aft, or laterally?? 

3. Does the phrase visible from the direction it faces mean that it 
must be at eye level or it can it be mounted on top of the head of 
the cargo tank, mounted near the bottom of the cargo tank or 
anywhere on the cargo tank as long as it is visible from the 
direction it faces? 

Thank you for your interest in highway safety. 



See illustration4 

Is it acceptable to display 
the placard and ID 
number on the stainless 
steel plate identified as 
placard and display the 
shipping name and the 
phrase "Inhalation 
Hazard" on a plate 
permanently attached to 
the cargo tank structure 
on the front and rear of 
the cargo tank and on 
each side of the cargo 
tank or must these terms 
be physically displayed 
on the cargo tank wall? 




